top of page

Waterfontein  |  De Springbron

 

Symbolisch weergegeven door Italiaans porfier steen stroomt er vanaf de Rijndijk een kwelwaterstroom door de Flessestraat naar beneden om te eindigen in de wadi’s nabij de Brede school. Ter hoogte van de Onze Lieve Vrouwestraat ontspringt er echt water uit de grond wat meandert naar een kweekvijver. Deze vijver is gelegen midden in het Hart van Heteren en vormt met één van de vijf kunstwerken van Roosje van Heteren het centrale trefpunt voor het hele dorp.

Kwelwater borrelt bij hoogwater in de Rijn op verschillende plekken in Heteren uit de grond en verdwijnt weer bij een lager waterpeil. Dit fenomeen wordt in de kwelvijver een paar keer per dag nagebootst. Een paar keer per dag kwelt het water op, waardoor er een vijvertje met bruisende fonteinen ontstaat. Als het kwelwater weer wegzakt in de vijver, dan spuiten de fonteinen mooie patronen om de terp van Roosje van Heteren. En als de fonteinen niet spuiten, ontstaat zo af en toe een spiegel.

 

Kinderen kunnen urenlang spelen in het water van de fontein, terwijl ouders toekijken en elkaar ontmoeten op de omliggende terrassen. Door de verschillende spuitvormen en ritmes is het Hart van Heteren letterlijk in beweging, waardoor de kwelvijver de gehele dag voor plezier en levendigheid zorgt in ons dorpshart. Overdag als een speelattractie en ’s avonds als een lichtspektakel. Dit wordt de plek om te ont-moeten voor jong en oud. Dynamisch overdag en rustgevend in de avond.

Programmering

De programmering is in goed overleg met omwonenden tot stand gekomen. De fontein is alle dagen actief, behalve op maandagen. Van 1 oktober tot en met 1 april staat de fontein uit in verband met de weersomstandigheden.

Mede mogelijk gemaakt door: Het Cultuurfonds

bottom of page