Kunstroute | Roosje van Heteren
​
In mei 2019 was het voor iedereen in Heteren mogelijk om te kiezen uit drie plannen voor meer kunst in Heteren. De Groei en Bloei route Roosje van Heteren, het idee van kunstenaars Barbara Recourt en Fons Broess, werd met een flinke meerderheid verkozen. Roosje meandert vanaf de dijk, nabij de rivier de Nederrijn, door het dorp naar de rotonde bij de A50. De beelden begeleiden bezoekers naar het dorpshart. In de beelden zijn diverse verwijzingen naar ons dorp verwerkt.
​
De toren
Vanaf 1388 stond er een kasteeltje genaamd de Rode Toren achter de bebouwing aan de Boltweg nummer 2, waar nu een caravanstalling is gevestigd. In die tijd liep er een pad vanaf de dijk rechtstreeks naar de Rode Toren. In 1790 werd het slot gesloopt. Van de overblijfselen werd op die plek een boerenwoning gebouwd, die tot de tweede Wereldoorlog heeft bestaan. In de jaren 70 vond er op die plek een ruilverkaveling plaats. Sindsdien is er van de plek niets meer te zien. Met de ruilverkaveling werd er ook een weg aangelegd tussen Heteren en Driel, de zogenaamde Ruilverkavelingsweg. Later werd deze weg omgedoopt tot de Boltweg. De Rode Toren heeft ook zijn plek in het wapen van Heteren.
​
De kers
Vroeger kende Heteren zeer veel kersenbongerden. Er stonden hier veel meer kersenbomen dan andere andere soorten fruitbomen. Als de kersen bijna rijp waren werden de bongerden op het hout verkocht. De koper mocht dan zelf de kersen plukken en was dan ook zelf verantwoordelijk voor het beschermen van de kersen, bijvoorbeeld tegen spreeuwen. Ook wel ‘kersen keren’ genoemd. En natuurlijk maar hopen dat de kersen niet getroffen werden door een stevige hagelbui. Een deel van de kersen ging naar de veiling, bijvoorbeeld deze in Elst. Het andere deel ging naar speciaalzaak de Plukroos, een van de mooie panden aan de Kastanjelaan. Vanuit daar leverde men kersen op sap aan het hele land, tot aan Amsterdam. De kersenbongerden verdwenen in de jaren 60 met de eerste uitbreiding van Heteren. Na de komst van de brug is meer landbouw verdwenen.
​
De naam van Roosje is een afgeleide van de naam van de Plukroos. Met de kleurplaten-actie, de versierde Roosjes in de tuinen en de vele kreten van Roosje door het dorp hebben we al kennis gemaakt. De komende jaren zal Roosje steeds meer sociale initiatieven nemen. Op deze manier leeft ook deze geschiedenis van Heteren voort in de wereld van vandaag.
​
Met Roosje van Heteren krijgt Flipje uit Tiel een zusje.