top of page

Natuurbeleving  |  Rivierlijk winkelen

Hart van Heteren, prachtig gelegen aan de Nederrijn, biedt natuurrecreatie en winkelen in één. Beleef onze mooie Hetersche Waarden, terwijl je een bezoek brengt aan ons centrumgebied. Gelijk aan de noordkant ligt dit prachtige natuurgebied met natuur en recreatiemogelijkheden. Via de Rijndijk sta je in een mum van tijd midden in de natuur. Via de verharde wandelpaden loop je langs een klein haventje naar het uitkijkpunt, waar je omringd bent door het rivierenlandschap. Je hebt uitzicht op de Nederrijn en haar uiterwaarden, de bebosde Rijnvallei, plas van Wijck, de Rijnbrug en het dorp Heteren. Daarnaast kan je vanuit het vogelobservatiepunt ongezien vogels en andere dieren spotten. Neem ook plaats in de Stenen Creatiecirkel voor een gezellige picknick en/of een goed gesprek. Het kleine recreatiestrandje inclusief ligweide en verkoelende zwemoever maken je hoofd even helemaal leeg. Ook is er een rolstoelvriendelijke stijger voor visliefhebbers en een speciale surf- en supoever. Neem jij je boot mee? Dan is er een trailerhelling om deze eenvoudig te water te laten.

En voor de wandelaars of hardlopers die wat meer willen? Dwars door het huidige Nederland, langs Heteren en de Rijn, liep tweeduizend jaar geleden de noordelijke grens van het immense Romeinse Rijk: de Limes. In deze oude grensstreek zijn veel overblijfselen in de grond bewaard gebleven, waarmee de Limes het grootste archeologische monument van Nederland is. In 2021 werd deze Neder-Germaanse Limes, de officiële naam van dit deel van de grens, erkend als UNESCO Werelderfgoed. Via het Hart van Heteren kun je kilometers lang over het Nederrijnse struinpad lopen langs de grens van het voormalige Romeinse Rijk. Met enige verbeeldingskracht zie jij misschien hoe de Romeinen deze grens bewaakten door langs de rivier wachttorens, wegen, waterwegen of legerkampen te bouwen.

De Groene Gordel rond Heteren is een prachtige alternatieve looproute. Via het Hart van Heteren ontdek je een uniek nieuw landschap om ons dorp. Voor iedereen die de Betuwe enkel van het fruit kent, de Groene Gordel rond Heteren is de zone waar het plattelandsleven zich van oudsher mengt met het rivierenlandschap. In deze groene gordel lieten hertogen in het verleden hun kastelen of burchten aanleggen. Bezoek de locatie van voormalig kasteel Nyenborch, loop langs het voormalige kasteel de Roode toren, loop over struinpaden, over akkers en door fruitgaarden. In de Groene Gordel vind je eveneens indrukwekkende oorlogsgeschiedenis. Heteren heeft in de Tweede Wereldoorlog na de verloren slag om Arnhem een half jaar aan het front gelegen voordat de bevrijding kwam. De grote gevechten die in de Groene Gordel rond Heteren hebben plaatsgevonden zorgen ervoor dat er bijzondere oorlogshistorie te vinden is. Bezoek het Betuwsoorlogsmuseum in Heteren of ontdek het Crossroads monument en het 101e Airborn monument.

 

En aan het eind van je tocht ben je zo weer terug in het Hart van Heteren. Waar je even niets moet en heerlijk kunt ontspannen en napraten in één van de horecagelegenheden. Ga ook rivierlijk winkelen en verrijk je bezoek aan het Hart van Heteren met een unieke beleving.

 

bottom of page